Wielu z nas naleśniki kojarzą się wyłącznie ze słodkim przysmakiem, z dodatkiem białego sera czy konfitur. Z powodzeniem możemy jednak przyrządzić je także w wersji wytrawnej. Oto przepis na zapiekane naleśniki z mięsem, które świetnie sprawdzą się roli zarówno obiadu, jak i kolacji.
Naleśniki
Zapiekane naleśniki z mięsem rozpoczynamy od klasycznej wersji naleśników to:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka zimnej wody
- ½ szklanki mleka
- ½ łyżki oleju
- 2 jajka
- Szczypta soli
W misce przy pomocy miksera mieszamy mąkę, jajka, mleko, wodę oraz sól i odstawiamy na 20 minut. Dodajemy do ciasta olej i ponownie mieszamy mikserem. Rozgrzewamy na średnim ogniu patelnię teflonowej. Wlewamy na środek porcję ciasta i przechylając na boki ruchem okrężnym, rozlewamy je po całej powierzchni naczynia.
Gdy naleśnik przestanie być płynny, a jego brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, obracamy go na drugą stronę przy pomocy łopatki. Po około minucie będzie gotowy.
Nadzienie mięsne
Do jego zrobienia potrzebne nam będą:
- 250 g mielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki przecieru pomidorowego lub ½ puszki pomidorów
- ½ szklanki bulionu
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz
Podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę oraz oregano i smażymy przez około 20 minut. Następne, wlewamy sos worcestershire i smażymy przez około 2 minuty. Kolejny etap to dodanie bulionu, wymieszanie, przykrycie i gotowanie przez około 10 minut. Wlewamy przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory z puszki i gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy resztę płynu i studzimy.
Inne pomysły na mięsne nadzienia do naleśników znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-miesem-i-jarzynami
Sos beszamelowy
Niezbędne składniki to:
- 300 mililitrów mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki (zamiast jej klasycznej wersji, możemy się posłużyć razową lub gryczaną)
- Sól
- pieprz
Roztapiamy masło na patelni lub w garnku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, nie przestając mieszać, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i mieszamy od czasu do czasu.
Sos pomidorowy
Przyrządzimy go z użyciem:
- ½ szklanki przecieru pomidorowego lub ½ puszki pomidorów
- 2 łyżeczek oliwy
- ½ ząbka czosnku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- Sól
- Pieprz
Do rondelka wlewamy oliwę, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano i gotujemy przez około 10 minut.
Zapiekanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na naleśniki wykładamy nadzienie mięsne i sos beszamelowymi. Zwijamy roladki, układamy je na blaszce, polewamy sosem pomidorowym, zapiekamy przez 20 minut, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 5 minut. Zapiekane naleśniki z mięsem są gotowe!
14 komentarzy
Podrzucę przepis mamie, być może wypróbuje.
Kocham naleśniki, ale mi nie wolno mącznych ech…
Uwielbiam jesscze naleśniki w różnych wersjach i na słodko i na słono. Te wyglądają naprawde apetycznie!
Swojego czasu często robiłam takie naleśniki. Widzę, że wszechświat mówi mi, że należy do tego wrócić 🙂
Z chęcią skorzystam z twojego przepisu, bo patrząc na nie to wygląda smakowicie 🙂
Danie wygląda megapetycznie. Ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników z serem. Muszę kiedyś wypróbować 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Ola
Brzmi pysznie 🙂
Wyglądają pysznie. Uwielbiam jeść naleśniki ale nigdy nie wychodzi mi smażenie. Od tego jest mąż który robi najlepsze naleśniki na świecie.
Ale pysznie wyglądają!Muszę spróbować zrobić☺️
Moja córka uwielbia naleśniki z dżemem i pancakesy, my z mężem natomiast uwielbiamy w każdej postaci. Zrobiłaś mi takiego smaka, że koniecznie muszę zrobić w sobotę 🙂
Jeszcze nigdy nie robiłam,a le wyglądają zachęcająco!
Ojejku jakie Ty tu pyszności zapodajesz 🙂
To jest świetna propozycja na obiad. U nas w domu jemy mięso, więc to przepis dla naszej rodziny. Fajna alternatywna dla naleśników.
Kolejna modyfikacja naleśników, które uwielbiam. 😉