Zdrowe słodkości to chyba coś co w przyrodzie naturalnie nie występuje? A może jednak z racji zmiany myślenia o diecie i zdrowiu coraz częściej zdrowe słodkości pojawiają się w naszych domach? Jak to jest u Was? Próbujecie sprostać temu wyzwaniu?
Kiedy zostaliśmy rodzicami, bardzo ważną rzeczą było przestawienie się w diecie na to zdrowsze. Chcieliśmy nauczyć innego, lepszego myślenia o jedzeniu naszych synów. Warzywa czy owoce jakoś same chętnie wędrowały do wnętrza małych brzuszków. Ale co ze słodyczami??? Te sklepowe zawierają ogrom cukry, zbędnych dodatków do żywności, ale za to smakują dzieciom… Zaczęliśmy się starać podawać im wypieki domowe, a w nich zmieniamy wszystko co możliwe na zdrowsze… Z okazji zbliżających się świąt postanowiliśmy przygotować zdrowe słodkości. Dziś pierniczki pełnoziarniste.
Pierniczki Pełnoziarniste
Składniki:
550 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
200 g ksylitolu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 ½ łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
180 g płynnego miodu
160 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Najpierw zmieszałam wszystkie składniki suche, następnie dodałam te mokre. Mąki pełnoziarniste jak i ksylitol bez większego problemu dostaniecie w większych supermarketach czy sklepach ze zdrową żywnością. Bardzo się zdziwiłam wybierając przyprawę do piernika, w sumie co tutaj może być innego w składzie?! Sprawdźcie sami, bo ja w jednej znalazłam mąkę oraz cukier pod kilkoma postaciami 🙁 Ciasto najlepiej wyrobić ręcznie, więc nie bójcie się ubrudzić 🙂 Następnie ciasto odkładamy na jakieś 45 minut, aby schłodziło się w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-5 mm i wykrawaliśmy z dziećmi pierniczki. Gotowe ciastka pieczemy w 180°C góra dół przez około 10 minut. Smacznego!!!
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Maciejko-Zielińskiej „Zdrowe Słodkości”. Sama często nie wiedziałam jak przygotować zdrowsze słodkości, aby były pełne smaku a zarazem dobre dla młodych łasuchów. Dzięki przepisom zawartym w tej książce kucharskiej przekonałam się, że nie jest to tak straszne jak mi się wydawało. Zdecydowanie warto zaczerpnąć ze świetnych inspiracji w niej zawartych. Wydana jest przez wydawnictwo Samo Sedno i do kupienia w cenie 44,90 zł na stronie Wydawnictwa lub na Aros w cenie 31,42 zł.
Konkurs
Przygotowujecie takie zdrowe słodkości w domu? Czy tak jak ja nie wiecie jak podejść do tego tematu, wygląda dla was przerażająco. Dla wszystkich Was wraz z Wydawnictwem Samo Sedno przygotowaliśmy konkurs „Zdrowe Słodkości”.
Zasady:
Konkurs tylko dla fanów sponsora Samo Sedno oraz organizatora Mama na Tropie.
Bawimy się od 8.12-18.12.2016. Wyniki będą podane w ciągu 3 dni od zakończenia zabawy.
Miło nam będzie jeśli polubisz i udostępnisz plakat konkursowy <TUTAJ>.
Do wygrania jest jeden egzemplarz książki „Zdrowe słodkości” Aby ją zdobyć zamieście w komentarzu pod konkursowym wpisem na blogu przepis na zdrową słodkość, którą przygotowujecie w swoim domu. Podzielcie się tym jak można przygotować coś smakowitego, cudownego a do tego zdrowego. Czekamy na smakowite inspiracje 🙂 Nagrodzimy najciekawszy przepis.
Dane laureat powinien w ciągu 7 dni od ogłoszenia wyników przesłać na adres: [email protected].
Wysyłka nagrody tylko na terenie Polski.
*** WYNIKI *** WYNIKI *** WYNIKI ***
Dziękuję wszystkich za wzięcie udziału w konkursie. Najbardziej urzekł mnie przepis na:
Rafaello w w słoiczku Pani Martynki Jacko.
Gratuluję ogromnie i czekam na dane: [email protected] lub w wiadomości priv na FB.
10 komentarzy
Ja mam przepis na zdrową nutellę, bez orzechów, co jest ważne w przypadku alergików.
składniki
3 banany
3 łyżki karobu lub kakao
1 łyżka miodu
1 dojrzałe avokado
wszystko miksujemy blenderem na gładko i mamy gotowy, zdrowy krem do naleśników, na kanapkę lub jako smarowidło do ciasta
krem przechowywany w lodówce może sobie postać kilka dni
Mam ja w domu. Już kilka przepisow z niej zrobiliśmy. Jest świetna.
Wyglądają pysznie!
Ha ha 🙂 Mamy te same foremki 🙂 Zastanawiałam się nad ta ksiażką, ale mam harmonogram na grudzień zapchany po brzegi 🙁
Marchewkowe muffiny /12-14 sztuk/:
• 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
• 2 szklanki startej (na grubych oczkach) marchewki
• 2-3 łyżki miodu
• 1/3 szklanki oleju
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 3 jajka
• szczypta gałki muszkatołowej
• 2 szczypty imbiru
• łyżeczka cynamonu
• 70 g orzechów włoskich
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i przyprawy, a w drugiej jaja, marchewkę, olej i miód. Przelać zawartość drugiej miski do składników suchych, wymieszać łyżką, połączyć z posiekanymi orzechami i napełnić papilotki lub silikonowe foremki na muffiny do 3/4 ich wysokości.
Są tak dobre, że znikają w okamgnieniu.
My z racji tego że kupnych słodyczy unikam jak ognia, non stop coś z chłopcami pieczemy na słodko w domu. Są ciasteczka, pierniczki, placuszki, serniczki, mnóstwo tego. A zawsze zdrowsze to niż to sklepowe.
Piękne pierniczki – ja jutro będę piekła 🙂
Deser Raffaello z kaszy jaglanej w słoiczku
Składniki na krem:
– 500 ml mleka (napoju) kokosowego
– 400 ml (puszka) mleczka kokosowego
– 150g suchej kaszy jaglanej
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 laska wanilii
– sok z ćwiartki cytryny
Dodatkowo:
– chipsy kokosowe
– płatki migdałowe
– ekspandowana kasza jaglana
– pełnoziarniste herbatniki
1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, odcedzamy, umieszczamy w rondelku i zalewamy 500 ml mleka kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu wraz z wyjętymi czubkiem noża ziarenkami wanilii i pozostałą laską wanilii do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i będzie bardzo miękka (ok. 20-25 min). Ugotowaną kaszę studzimy i wyrzucamy laskę wanilii. W misie blendera umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy na idealnie gładki krem, w razie potrzeby dosładzamy.
2. Herbatniki kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczka. Na nich umieszczamy krem Raffaello, następnie ekspandowaną kaszę jaglaną z płatkami migdałowymi i kolejną warstwę kremu. Na koniec dekorujemy chipsami kokosowymi. Przed podaniem trzymamy w lodówce.
Smacznego!
Pozdrawiam 🙂
Moje dzieci uwielbiają własnej roboty przygotowaną chałwę, która jest słodka, zdrowa jak to dziadek mówi „niebo w gębie”.
Potrzebujemy 200 -300 g sezamu łuskanego, ok. 3-4łyżek miodu i dodaję trochę orzechów np. laskowych, włoskich, czy migdałów. Jak nie mam orzechów to dodaje pestki słonecznika. Czasem dodam 2 łyżki kakao ale nie ma konieczności. Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Ważne by się nie przypalił. Gdy sezam wystygnie wraz z orzechami/pestkami blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód i mieszamy. Formujemy dowolny kształt chałwy, (ja często robię w silikonowych foremkach ale mozna zawinac w papier spożywczy) i wkładamy do lodówki na całą noc!
Kokosowe kuleczki są u nas numerem jeden od dłuższego czasu. Kiedy moje 4 skrzaty spróbowały ich po raz pierwszy od razu wiedziałam że trafiłam w ich gusta 🙂 Królują u nas dość często również ze względu na kaszę jaglaną której jestem ogromną fanką.
Oto przepis:
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
10 plus 5 dag wiórków kokosowych
2 łyżki oleju
2 czubate łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
Kaszę przelewamy wrzątkiem, odcedzamy. Zalać 1 szklanką wrzątku, dodać szczyptę soli. Gotować na małym ogniu 30 min. Odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Trzymać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z cytryny. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dag wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach.
U nas znikają bardzo szybko więc polecam.