Najlepsze książki kucharskie – co to znaczy, jakie one są? Przecież na rynku wciąż ukazują się nowe pozycje znanych i tych mniej znanych autorów. A czasami mamy wrażenie, że przepisy się powtarzają, że to już kiedyś było. Jak znaleźć tą idealną, na co zwrócić uwagę przy wyborze książki dla siebie?!
Najlepsze książki kucharskie wcale nie jest tak łatwo wyłowić spośród licznych publikacji. Co roku ukazuje się ich bardzo wiele. Wydaje się, iż z książkami kucharskimi jest tak samo jak z miłością od pierwszego wejrzenia. Albo powstaje między nami nic porozumienia, wytwarza się swoista chemia, albo po przekartkowaniu jednym lub drugim nadal na nic nie mamy ochoty. Przynajmniej ze mną tak jest.
Obecnie książki kucharskie są pięknie wydawane, kolorowe, z przyjemną grafiką i zdjęciami, które można zjeść na miejscu. Ale czy wszystkie publikacje nam się przydadzą, będziemy do nich sięgać choć co jakiś czas? Możemy mieć do dyspozycji książki z danej kuchni świata, związane z konkretną grupą lub jednym produktem przewodnim, o jednej z tak modnych diet czy sposobów odżywiania. Są też książki kucharskie tylko z wypiekami czy dedykowane naszym dzieciom. W tym gąszczu książek chciałam Wam pokazać trzy ciekawe pozycje, które jakiś czas temu trafiły do mojej kuchni.
Gotujemy pełną parą – Zielona Sowa
Jest to bardzo ładnie wydana książka kucharska dla dzieci. Niemal każdy z przepisów jest zobrazowany zdjęciami krok po kroku, co pozwala nieco starszym dzieciom w samodzielnym przygotowaniu potrwa. Produkty wykorzystane w recepturach są zazwyczaj w naszych domach czy łatwo możemy kupić je w najbliższym sklepie. Pomocnikami w pracach kuchennych są bohaterowie tak uwielbianej przez dzieci bajki – Krainy Lodu. Przepisy są łatwe, smaczne ale i zdrowe. Bardzo ważne jest to, aby od początku nasze pociechy uczyły się dobrej kuchni. W książce znajdziemy propozycje potraw na śniadanie, drugie śniadanie, dwudaniowy obiad, podwieczorek oraz kolację. Jej autorką jest Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Cena to 29,90 zł i jest to kupienia u Zielonej Sowy i w dobrych księgarniach.
Domowy Fast Food – Olesiejuk
Co do tej książki kucharskiej miałam mieszane uczucia. Fast food i moje dążenie do zdrowej, smacznej i przede wszystkim warzywnej kuchni w domu?! Zastanawiałam się czy to może się udać! W środku publikacji znajdziemy mnóstwo przepisów na dania przydatne w każdym z posiłków. Tylu odmian burgerów, frytek, pizzy czy hot dogów nigdy nie wiedziałam. Oczywiście nie jest to kuchnia light. Przepisy są łatwe w wykonaniu, czytelnie opisane. A od czasu do czasu fajnie jest podać taki domowy rarytas jak samodzielnie przygotowane frytki w piekarniku czy hot dog cieszący dzieci. Jeśli lubicie takie potrawy ta książka będzie dla Was odpowiednia! Książkę można kupić w sklepie internetowym www.swiatksiazki.pl. Znajduje się tam cała, dostępna aktualnie oferta Wydawnictwa Olesiejuk, a rabaty bardzo często osiągają 30%. Książki zamówione przez sklep internetowy można bezpłatnie odbierać w sieci sklepów Księgarnie Świat Książki na terenie całej Polski.
Szkoła na widelcu – Publicat
Jest to książka autorstwa Grzegorza Łapanowskiego oraz Mai Sobczak. Posiada ona bardzo długi wstęp. Zazwyczaj do niego nie sięgam, lecz tutaj była to bardzo dobra, ciekawa i pouczająca lektura. Jeśli sięgniecie po tą książkę kucharską nie omijajcie wstępu! W środku znajdziecie wiele ciekawych propozycje potraw, zdrowych i pogrupowanych na śniadaniowe, obiadowe, kolacyjne czy przekąski i desery. Przepisy nie są bardzo skomplikowane, czym zachęcają po sięganie do książki. Książka ucieszy każdego, kto chce zmienić swoją kuchnię na zdrową nie tracąc smaku potraw. Myślę, że warto powalczyć o dobre odżywianie dla rodziny i nas samych. Cena tej książki to 34,90 zł i jest do kupienia w Publicat i dobrych księgarniach.
Najlepsze książki kucharskie to takie, po które sięgamy wciąż i wciąż odkrywając z pasją i aromatami kolejne przepisy. Warto, aby była czytelna i zawierała przepisy łatwe do wykonania, nawet dla laika. Dużym plusem jest też używanie „pospolitych” produktów, z których rodzina może wyczarować niepospolite potrawy. A Wy jakie ostatnio książki kucharskie pokochaliście?
3 komentarze
Zielona Sowa mi się podoba 🙂
Żadnej nie znam, ale każda na swój sposób mi się spodobała 🙂 Dla mnie najważniejsze by przepisy były proste w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne i tanie 🙂
Mamy Gorączkę lodu-gotujemy pełną para. Fajna pozycja, zdjęcia dodatkowo zachęcają małego niejadka, który chętnie chce z nią poeksperymentować kuchni.