Domowy baton czekoladowy brzmi tajemniczo, brzmi ciekawie, ale i smakowicie. Czasami wieczorem macie ochotę na coś słodkiego, dzieci pytają czy macie wafelka, czekoladkę… Niestety nie zawsze to co oferują nam sklepy jest do końca dla nas dobre. Więc może warto zrobić słodycze samemu, wiemy co do nich dodajemy 🙂
Przepis na domowy baton czekoladowy zaczerpnęłam z książki kucharskiej Ale Ciacho! autorstwa Damiana Kordasa. Wydało ją wydawnictwo Burda Książki. Książka przybyła do nas wczoraj, tak w piątek… Przeglądając przepiękne ilustracje, powodujące u każdego ślinotok, a u mnie łasucha prawdziwy potop postanowiłam od razu „przetestować” ten nowy nabytek. A jak najlepiej przetestować książkę kucharską, jak nie przez jej smaki, aromaty i przepisy… Zapraszam zatem na domowy baton czekoladowy!
Domowy baton czekoladowy – przepis:
Składniki:
250 g masła
100 ml mleka
125 g cukru
60 g kakao
300 g pokruszonych herbatników
200 g mleka w proszku
garść migdałów
garść rodzynek
Przygotowanie:
Na małym ogniu rozpuszczamy 250g masła wraz z 125g cukru i 100ml mleka. Następnie dodajemy 60g kakao, po dokładnym wymieszaniu ściągamy z ognia. Przekładamy masę do do miski i angażujemy swoje pociechy 🙂 Zapewniam, że lepiej połamanych herbatników do batonów mieć nie będziecie!!! Potrzebujecie tej radosnej masy ciasteczkowej całe 300g. Następnie wsypujemy to co kochamy, rodzynki, migdały, orzechy, morele, żurawinę… Dosypujemy 200g mleka w proszku i mieszamy wszystko dokładnie. Uważajcie, może nie być to łatwe, ponieważ masa jest dość gęsta. Całość przekładamy na foremkę, blachę, itp. Pamiętajcie o wyłożeniu papierem, aby łatwiej batony odchodziły od blaszki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie kroimy na kawałki. Pozostaje życzyć SMACZNEGO!!!
Kocham takie szybkie i łatwe przepisy! A ten przypadł nam do gustu, ponieważ przypomina nam smaki z dzieciństwa. W tej książce znajdzie bardzo dużo wspaniałych, słodkich inspiracji na każdą okazję. Przepisy okraszone są pięknymi zdjęciami. Na wyróżnienie zasługuje fakt, iż w pierwszym rozdziale są przepisy „podstawowe” na biszkopt, ciasto francuskie, nugat czy marcepan. Cieszę się, że wreszcie nie muszę szukać tych informacji po innych książkach. Pozostaje mi tylko zachęcić Was do sięgnięcia po to wydawnictwo. Koszt to 49,90 zł i jest do kupienia na Burda Książki i dobrych księgarniach.
18 komentarzy
Pamiętam jak mama w dzieciństwie robiła taki blok… Pychota 😉
dokładnie z tym mi się te batony kojarzą i tak właśnie smakują
Slinotok level hard 🙂 będziemy robić!
wierzę 🙂
Nigdy nie robiłam batonów bo wydawały mi się za trudne i nie znałam dotąd przepisu, a teraz może się skuszę 🙂
Koniecznie, ten jest banalnie prosty
Kiedyś moja babcia taki robiła, a ty teraz mnie kusisz bym sama spróbowała go wykonać 😉
wykonaj go w domu, zajmuje naprawdę chwilkę
Wow, coś a la blok czekoladowo ciasteczkowy!
Oj tak, własnie z tym mi się kojarzy odkąd go spróbowałam
Ostatnio miałam ochotę zrobić jakieś domowe batony, ale nie miałam przepisu. To teraz już mam:) Dziękuję!
proszę bardzo i smacznego!
Właśnie się zastanawiałam nad kupnem tej książki, ale jak zobaczyłam to czekoladowe cudo to myślę, że nie ma co zwlekać 😉
Super! Bardzo łatwy przepis 🙂
Przypomina mi to stary dobry „blok”. 😉
Aż mi się zachciało słodkiego :p
Blok <3 Czasem lubię sobie zjeść, w małych cukierniach najlepsze 🙂
Bardzo mi przypomina „blok” czekoladowy, który się robiło na bazie kakao w latach 80tych。