Rafaello z kaszy jaglanej znalazłam w najnowszej książce kucharskiej Anny Lewandowskiej. Od jakiegoś czasu staramy się jeść zdrowiej, eliminować cukier z diety. Chcemy schudnąć, a zarazem przychodzą momenty kiedy chce się słodkiego. Wtedy warto sięgnąć po słodycze dietetyczne takie jak rafaello z kaszy jaglanej.
Rafaello z kaszy jaglanej – przepis
Składniki na 15 kulek:
300 g kaszy jaglanej
120 g wiórków kokosowych
½ szklanki orzechów laskowych
2 płaskie łyżki miodu lub syropu klonowego
2 płaskie łyżki siemienia lnianego
100 ml wody
300 ml mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Kasza jaglana bywa czasami gorzka, więc do deserów warto przepłukać ją pod bieżącą wodą, następnie wrzątkiem. Po przepłukaniu gotujemy z 100 ml wody i 300 ml mleka kokosowego. Warto odstawić garnek z kaszą jaglaną, aby woda i mleko się wchłonęło. Gdy dodamy za dużo płynów, niestety kulki będą bardzo miękkie i ciężko będzie je skleić. Do wystudzonej kaszy dodajemy 100 g wiórków kokosowych, 2 łyżki miodu oraz zmielone siemię lniane. Zamiast siemienia mogą być nasiona chia. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Już sama masa bardzo smakowała domownikom i znikała w oczach. Z niej formujemy kulki. Do środka możemy włożyć orzechy laskowe lub migdały. Gotowe kulki obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Po 2 godzinach w lodówce pozostaje życzyć smacznego!
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest produkowana z łuskanych ziaren prosa. Nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna. Jest ona dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kasza jaglana przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz zapobiega odwapnieniu kości. W 100 g zawiera 100 kcal. Kasza ma wysoki indeks glikemiczny, blisko 71 przez co nie jest wskazana dla diabetyków. Za to możemy znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej na zdrowe i dietetyczne przekąski. Szczególnie liczne są tutaj koktajle, ciasta czy sałatki. Dzieci również chętnie sięgają po ten rodzaj kaszy.
Często używacie jaglankę w swojej kuchni? Jakie potrawy najczęściej z kaszy jaglanej przygotowujecie? U nas bardzo popularnym daniem jest również pasztet z soczewicy, kaszy jaglanej i ogórków kiszonych, o którym pisałam TUTAJ.
4 komentarze
Muszę wypróbować, bo lubimy kaszę jaglaną!
brzmi pysznie 🙂
wygląda smakowicie i przepysznie , musimy wypróbować!!
polecam