Obiad wegetariański bywa koszmarem. Nie wiedzą gospodarze jedzący mięso czy przygotować takiemu wymagającemu gościowi. Czasami to my, wegetarianie znudzeni ciągle tym samym poszukujemy nowości. Więc czy na obiad wegetariański można podać steki lub bitki?
Obiad wegetariański to koszmar?
Czasami kiedy przychodzę na proszone obiady czuję się jak intruz. Wiem, że dużym problemem jest niejedzenie przeze mnie mięsa, szczególnie że dotyczy to tylko mnie. Z drugiej strony wszyscy myślą, że wegetariański obiad to ciągle to samo. Przecież co taka osoba może jeść, jak nie warzywa, czyli przysłowiową sałatę i marchewkę. Przy dzieciakach równie często brakuje mi czasu lub pomysłu na posiłek. Szukam więc wciąż inspiracji, przepisów czy też gotowców pomocnych w przygotowaniu smacznego i zdrowego obiadu.
Obiad wegetariański, czyli bitki czy steki?
Bitki czy steki jednoznacznie kojarzyły mi się zawsze z obiadem mięsożerców. Ostatnio jednak dotarły do mojej kuchni dwa produkty Primaviki – steki i bitki w wersji wegetariańskiej. Choć oczywiście należy przygotowywać posiłki z produktów nieprzetworzonych, zdarza się że słoiki lądują na naszym talerzu. Szukam zatem najzdrowszej alternatywy. W obu słoikach nie znajdziemy za bardzo składników, które by nas niepokoiły. Zresztą sami zobaczcie!
W Bitkach 280 g znajdziemy: woda, cebula, bitki – teksturowane białko sojowe 20%, olej rzepakowy, pulpa pomidorowa 10% (siekane pomidory, sok pomidorowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), koncentrat pomidorowy 10%, mąka pszenna, cukier, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], zioła, sól, hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), przyprawy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy = witamina C, aromat z ekstraktu drożdżowego.
Zaś w Stekach 250 g: woda, steki – teksturowane białko sojowe 63%, olej rzepakowy, cukier, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański [maltodekstryna, sól, warzywa suszone (marchew, natka pietruszki, liście selera, por, cebula), cukier, olej rzepakowy, kurkuma, przyprawy, aromat], ocet jabłkowy, przyprawy (papryka słodka, czosnek, papryka ostra, curry), hydrolizat białka roślinnego (zawiera soję), sól, zioła (zawierają gorczycę), aromat z ekstraktu drożdżowego, przeciwutleniacze: kwas askorbinowy = witamina C, kwas cytrynowy.
Bitwę na smaki i struktury wygrały w naszym domu Steki. Strukturą przypominają kawałki mięsa. Świetnie nadadzą się na obiad podsmażone na patelni, z grillowane czy zapieczone w piekarniku. Są bardzo dobrze doprawione. Bitki są delikatniejsze w smaku. W słoiku znajdziemy również sos z cebulą. Dzięki temu moje dzieci chętniej po nie sięgają. Produkty te dobrze pasują do ryżu, kaszy czy ziemniaków podane z kiszonymi ogórkami czy wiosenną sałatką. Myślę, że znalazłam smakowity i zdrowy produkt, który mogę przygotować rodzinie na obiad w kilka minut. A czy Wy korzystacie z takich pomocników w swojej kuchni? Znacie firmę Primavika? My oprócz dań obiadowych pałaszujemy też ich masła orzechowe, sami zobaczcie dlaczego!