Risotto z grzybami to kolejna odsłona tej potrawy z ryżu w naszym menu. Risotto pochodzi z Włoch i ze względu na sposób przygotowywania ryżu bywa dla wielu smakoszy problematyczne. Potrawę trzeba mieszać, mieszać i dopieszczać z miłością. A czy Wy przyrządzacie w domu risotto?
Pierwsze w naszej kuchni zawitało risotto ze szparagami. Owładnęło nasze kubki smakowe wielością aromatów, odrobiną wytrawności dodanego wina czy strukturą, zupełnie nam nieznaną. Postanowiliśmy zatem przygotować kolejną odsłonę tej potrawy, a mianowicie risotto z grzybami. Jest to bardzo przyjemna, jednogarnkowa potrawa, która z pewnością zagości w waszej kuchni. Do risotto z grzybami możemy użyć pieczarek, grzybów leśnych dających wspaniały aromat czy też np. z boczniakami. Warto pamiętać o tym aby do potrawy używać ryżu przeznaczonego do risotto, ponieważ posiada on odpowiednie go potrawy strukturę i właściwości. Zapraszam zatem do gotowania i smakowania…
Risotto z grzybami
Składniki:
7 ml oliwy z oliwek
1 pęczek cebuli dymki
300 g ryżu do risotto
1 ząbek czosnku
250 g grzybów
900 ml bulionu warzywnego
75 g grochu
zmielony czarny pieprz
15 g parmezanu
Przygotowanie:
Risotto przygotowujemy z pomocą All in One Cookpot, który otrzymaliśmy do wypróbowania od marki Russell Hobbs. Dzięki funkcji przygotowywania risotto, odpada nam sprawa mieszania i doglądania. Cookpot robi to za nas samodzielnie, z pomocą ramienia mieszającego i wbudowanego programu. Ale jak przygotować z tych składników risotto z grzybami?
Po wciśnięciu guzika smażenie rozgrzać oliwę z oliwek. Następnie dodać drobno posiekany pęczek cebuli dymki i podsmażyć aż zmięknie. Urządzenie przełączyć na tryb risotto. Dodać ryż, rozgnieciony czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz gorący bulion warzywny. Cookpot sam będzie mieszał za nas potrawę aż do zakończenia programu. Należy pamiętać, iż risotto wymaga długiego mieszania, ciągłego doglądania i stopniowego dodawania bulionu – jeśli przygotowujemy je w tradycyjny sposób. Czas gotowania potrawy w tradycyjnym garnku to około 20 minut. Jeśli ryż będzie jeszcze twardy pod koniec programu można dodać odrobinę gorącej wody i przedłużyć czas trwania programu. Na koniec dodać groch, przyprawić oraz posypać świeżo startym parmezanem.
Życzę smacznego!