Risotto ze szparagami. Obecnie jesteśmy w połowie sezony szparagowego. Cudowne, zielone, delikatne główki wyglądają nam na spotkanie ze straganów. Ale z czym podać te zielone czy białe patyczki? Najlepsze są same, takie delikatne, rozpływające się w buzi. Mogą być gotowane na parze lub smażone na maśle… Ale czy jedliście kiedyś risotto ze szparagami? Jeśli nie to zapraszam na tą kulinarną przygodę 🙂

DSC_0292Risotto przyrządzałam po raz pierwszy i po raz pierwszy podawałam w moim domu szparagi. Nie wiem czemu nigdy wcześniej nie podawałam tych składników, a już o połączeniu typu risotto ze szparagami nie marzyłam. Ale ogromnie się cieszę, że się odważyłam na ten kulinarny eksperyment, ponieważ potrawa zawładnęła naszymi żołądkami, podniebieniami i sercami. Zapraszam na zdjęcia i przepis. I ostrzegam, jest smakowicie!

risotto ze szparagami
risotto, risotto ze szparagami, szparagi, ryż arborio

Risotto ze szparagami

Składniki:

20 pędów świeżych szparagów

1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego

30 ml oliwy z oliwek

1 drobno posiekana cebula

1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego

4 ząbki czosnku

1 miarka ryżu Arborio

125 ml wina białego wytrawnego

80 g świeżo startego Parmezanu

30 ml soku z cytryny

szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:

Szparagi - gotowanie na parze
szparagi, gotowanie na parze
Szparagi gotowane na parze
szparagi, gotowanie na parze

Całość potrawy wykonałam w jednym garnku, dzięki pomocy All-In-One CookPot marki Russell Hobbs i jego wielu funkcjom, w tym gotowanie na parze oraz risotto. Do jednego garnka Russell Hobbs wlać 560 ml wrzącej wody i zainstalować nad nim naczynie parowaru. Do parowaru włożyć szparagi i włączyć funkcję gotowania na parze. Ja użyłam zielone, ponieważ są delikatniejsze i nie trzeba ich przed gotowaniem obierać. Przed wrzuceniem do garnka można odciąć końcówki, które są najbardziej zdrewniałe i twarde. Gotować szparagi na parze około 5-8min, w zależności od grubości pędów. Gdy zmiękną, wyjąć, pokroić na małe kawałki i pozostawić do ostygnięcia.

ryż arborio
ryż arborio, ryż do risotto

DSC_0331Wylać wodę, którą używaliśmy do gotowania szparagów. Następnie dodać do miski oliwę z oliwek i wybrać program smażenia. Dodać cebulę oraz seler naciowy i podsmażyć. Następnie zmienić funkcję na risotto i zainstalować ramię mieszające. Dodać ryż oraz czosnek i gotować przez ok. 5 min. Dodać wino i zredukować je. Następnie wlać bulion. Gdy płyn niemal się wchłonie, dodać do potrawy ugotowane szparagi, starty Parmezan, sok z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki i podać od razu.

risotto ze szparagami
risotto ze szparagami, przepis na risotto, szparagi
risotto ze szparagami
risotto ze szparagami, przepis na risotto

Przepis zaczerpnięty z książeczki z przepisami dołączonej do sprzętu. W risotto zawsze przerażało mnie to ciągłe mieszanie w garnku, aby ryż się dobrze ugotował, a zarazem nie przywarł do naczynia. Tutaj mamy w zestawie ramię mieszające, dzięki któremu w czasie przygotowywania potrawy możemy robić milion innych rzeczy, no wiecie takich zadań dla pań domu 🙂 Życzę Wam wszystkim smacznego!

DSC_0288Zapraszam Was do odwiedzania naszej Kuchni, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów oraz inspiracje kuchenne.

 

Author

Mam na imię Kasia. Miło mi gościć Cię na moim blogu. Znajdziesz tutaj świat malowany rękami bliźniaków, dłońmi rodziny wielodzietnej złożonej z 5 osób, aromatem smacznej kuchni, ułatwieniami gadżetów czy szminką ust matki-kobiety. Zostaw komentarz, udostępniaj, polecaj dalej lub pisz wiadomości - czekam :-)

15 komentarzy

  1. Klaudia / Ja Zwykła Matkaa Reply

    Super propozycja na obiad. Szparagi są boskie, bardzo je lubimy I wypróbujemy Twój przepis :). Piękne zdjęcia. Pozdrawiam

  2. Ja jeszcze nie jadłam szparagów. muszę to nadrobić. zapisze sobie ten przepis. spróbuje. Zobaczymy co mi wyjdzie 🙂

  3. Natalia Skóra Reply

    Przepis fajny, ale ja akurat nie przepadam za szpinakiem. Musiałabym go zamienić na coś innego.

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.