Risotto ze szparagami. Obecnie jesteśmy w połowie sezony szparagowego. Cudowne, zielone, delikatne główki wyglądają nam na spotkanie ze straganów. Ale z czym podać te zielone czy białe patyczki? Najlepsze są same, takie delikatne, rozpływające się w buzi. Mogą być gotowane na parze lub smażone na maśle… Ale czy jedliście kiedyś risotto ze szparagami? Jeśli nie to zapraszam na tą kulinarną przygodę 🙂
Risotto przyrządzałam po raz pierwszy i po raz pierwszy podawałam w moim domu szparagi. Nie wiem czemu nigdy wcześniej nie podawałam tych składników, a już o połączeniu typu risotto ze szparagami nie marzyłam. Ale ogromnie się cieszę, że się odważyłam na ten kulinarny eksperyment, ponieważ potrawa zawładnęła naszymi żołądkami, podniebieniami i sercami. Zapraszam na zdjęcia i przepis. I ostrzegam, jest smakowicie!
Risotto ze szparagami
Składniki:
20 pędów świeżych szparagów
1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego
30 ml oliwy z oliwek
1 drobno posiekana cebula
1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego
4 ząbki czosnku
1 miarka ryżu Arborio
125 ml wina białego wytrawnego
80 g świeżo startego Parmezanu
30 ml soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Sposób wykonania:
Całość potrawy wykonałam w jednym garnku, dzięki pomocy All-In-One CookPot marki Russell Hobbs i jego wielu funkcjom, w tym gotowanie na parze oraz risotto. Do jednego garnka Russell Hobbs wlać 560 ml wrzącej wody i zainstalować nad nim naczynie parowaru. Do parowaru włożyć szparagi i włączyć funkcję gotowania na parze. Ja użyłam zielone, ponieważ są delikatniejsze i nie trzeba ich przed gotowaniem obierać. Przed wrzuceniem do garnka można odciąć końcówki, które są najbardziej zdrewniałe i twarde. Gotować szparagi na parze około 5-8min, w zależności od grubości pędów. Gdy zmiękną, wyjąć, pokroić na małe kawałki i pozostawić do ostygnięcia.
Wylać wodę, którą używaliśmy do gotowania szparagów. Następnie dodać do miski oliwę z oliwek i wybrać program smażenia. Dodać cebulę oraz seler naciowy i podsmażyć. Następnie zmienić funkcję na risotto i zainstalować ramię mieszające. Dodać ryż oraz czosnek i gotować przez ok. 5 min. Dodać wino i zredukować je. Następnie wlać bulion. Gdy płyn niemal się wchłonie, dodać do potrawy ugotowane szparagi, starty Parmezan, sok z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki i podać od razu.
Przepis zaczerpnięty z książeczki z przepisami dołączonej do sprzętu. W risotto zawsze przerażało mnie to ciągłe mieszanie w garnku, aby ryż się dobrze ugotował, a zarazem nie przywarł do naczynia. Tutaj mamy w zestawie ramię mieszające, dzięki któremu w czasie przygotowywania potrawy możemy robić milion innych rzeczy, no wiecie takich zadań dla pań domu 🙂 Życzę Wam wszystkim smacznego!
Zapraszam Was do odwiedzania naszej Kuchni, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów oraz inspiracje kuchenne.
15 komentarzy
Mniam! Zrobiłam się bardo głodna.
Gdybym miała bliżej to już bym się wprosiła. Uwielbiam szparagi.
Jeszcze nigdy nie robiłąm takiego ze szparagami , a wygląda to na świetny pomysł na obiad 🙂
Uwielbiam szparagi/ A risotto jeszcze nigdy nie robiłam.
My szparagi uwielbiamy w każdej postaci. Musimy koniecznie sprawdzić wasz przepis
Jeszcze nigdy nie jadłam szparagów.
Piękne zdjęcia! Dziękuję za przepis, może moje szparagi nie wyjdą miękkie jak kapcie tak jak ostatnio 😉
Super propozycja na obiad. Szparagi są boskie, bardzo je lubimy I wypróbujemy Twój przepis :). Piękne zdjęcia. Pozdrawiam
Muszę spróbować ale dodam jakieś mięsko:-)
Ja jeszcze nie jadłam szparagów. muszę to nadrobić. zapisze sobie ten przepis. spróbuje. Zobaczymy co mi wyjdzie 🙂
ubóstwiam szparagi, w takim daniu zjadłabym je z olbrzymim apetytem 🙂
Nie no wygląda obłędnie, a tak chodzą za mną szparagi od kilku dni. To chyba znak ! :]
Szkoda, że nie przepadam za szparagami, bo Twoje danie wygląda smakowicie 🙂
Przepis fajny, ale ja akurat nie przepadam za szpinakiem. Musiałabym go zamienić na coś innego.
Lubię szparagi, lubię , czekam na sezon 🙂
W tym roku będą gotowane na parze, bo kupiłam specjalny garnek 🙂