Sushi to narodowa potrawa w Japonii. Jednak od czasu kiedy zaczęliśmy masowo podróżować coraz częściej sięgamy po „egzotyczną” kuchnię. Nie zawsze jednak stać nas na tak dalekie wyjazdy, w związku z tym w naszych domowych kuchniach też zaczyna być egzotycznie. W wielu sklepach z powodzeniem kupimy coraz łatwiej dostępne składniki z kuchni japońskiej, indyjskiej, wietnamskiej czy chińskiej, o tych europejskich nie wspominając. Tym razem my postanowiliśmy się wybrać w kulinarną podróż do Japonii, więc zapraszamy na nasz przepis na sushi!
Przepis na sushi
Składniki:
250g ryżu do sushi
30ml octu ryżowego
4 liście nori
dodatki:
łosoś wędzony
paluszki krabowe
omlet
ogórek zielony
pasta wasabi
sos sojowy
Przygotowanie:
Po pierwsze zakupy 🙂 Bo nie wierzę, że te specjalne rzeczy do sushi chowacie w podręcznej szafce. Ja zakupiłam wszystko z dostawą do domu w internetowym sklepie spożywczym Frisco.pl. Jeśli i Wy macie już wszystko mozemy zaczynać!
Po pierwsze ryż. To jego przygotowanie zajmuje najwięcej czasu. Na początku specjalny ryż do sushi musimy przepłukać. Płuczemy go ok 2-3 razy i zalewamy następnie czysta wodą w stosunku 1:2 miarek ryżu i wody. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie pozostawiamy na małym gazie przez kolejne 10-12 minut. Można na koniec nasz ryż do sushi pozostawić pod przykryciem przez 5 minut co zwiększy jego kleistość. Następnie musimy go odcedzić i dodać 30ml octu ryżowego. Po wymieszaniu czekamy aż ostygnie aby móc go nakładać na liście nori.
Po drugie dodatki. W czasie kiedy nasz ryż do sushi stygnie my możemy przygotować dodatki do rolek. Ogórka zielonego obieramy ze skóry i kroimy na długie paski. Ja również wycięłam gniazda nasienne. Paluszki krabowe również pokroiłam na grubsze paski. W międzyczasie usmażyłam również omlet, którego paski dadzą nam ciekawy, żółty kolor w rolkach sushi.
Po trzecie – zwijamy. Na macie bambusowej układamy liść stroną gładką do maty. Następnie układamy ryż, polecam zrobić to ręcznie ponieważ jest to najłatwiejszy i najpewniejszy sposób. Ryż układamy niezbyt grubo, ponieważ później będzie ciężko zawinąć rolkę. Od góry liścia pozostawimy ok 1,5-2cm wolnego miejsca, aby móc później skleić zwinięta rolkę. Na ryżu układamy (na wysokości ok. 1/3 liścia od dołu) wg uznania dodatki. Ja układałam dodatki w takich zestawieniach: omlet, łosoś wędzony i ogórek oraz pasta wasabi i paluszki krabowe. Liść nori po chwili namięknie od nałożonego ryżu i z łatwością, oczywiście z pomocą maty, możemy zwinąć naszą rolkę. Moje liście sklejały się bez żadnego problemu, ale część bez ryżu możecie dla pewności posmarować wodą.
Jedzenie. Przygotowane rolki pozostało nam tylko pokroić na 1,5-2cm kawałki. Pamiętajcie aby zrobić to bardzo ostrym nożem 🙂 Sushi warto jeść z dodatkiem sosu sojowego oraz odrobiny pasty wasabi. Jak sami widzicie przepis na sushi wykonane w domu jest bardzo prosty. Pozostaje mi życzyć Wam smacznego!
Jak się Wam podoba mój przepis na sushi? Pochwalcie się czy sami robicie sushi w domu? Jak ono się u Was przyjęło… A może używacie innych ciekawych dodatków?! A jeśli szukacie innych ciekawych przepisów lub porad kulinarnych zapraszam do naszego działu Kuchnia.
5 komentarzy
Nie lubię domowego sushi i to obojętnie czy w czyimś czy w moim własnym wykonaniu. Nota bene sushi mojego autorstwa było obrzydliwe 🙂 W tym przypadku wolę powierzyć danie fachowcom 🙂
Powiem Ci, że bardzo lubię te sushi robione przez fachowca niestety cena bywa najczęściej zaporowa
przyznaję sie, że ja nie lubię wcale sushi, chociaż zawsze ta potrawa wygląda wg mnie bardzo apetycznie. Niestety jak już jem, to bez szału dla mnie.
Mi też nie wszystko pasuje, jeśli chodzi o jedzenie. W końcu jestem wegetarianką….
Pyszności. Oboje z Mężem lubimy sushi, choć nasze pierwsze spotkanie z tym smakiem, nie należało do udanych. Ale jak się kupuje zestaw w markecie, to nie ma co się dziwić. To była głupota. Później zjedliśmy sushi w lokalu i przepadliśmy. Domowe też robimy. Jest smaczne, choć wiadomo, że z mniejsza ilością składników, bo dostępu do świeżych ryb nie mamy. A Tygrys nam podgryza warzywka 🙂