Nie często mam okazję eksperymentować w kuchni. Najzwyczajniej w świecie nie mam na to czasu, brak mi trochę zapału i wiary w to, że nowości przypadną do gustu i mi i mojej rodzinie. Oczywiście wiem, że nie można się bać eksperymentów w kuchni. Czasami coś nie wypali, czasami coś zaskoczy nas tak, że na stałe wpisze się w nasze nawyki żywieniowe. Jako, że ostatnio w ramach współpracy z Wydawnictwem Olesiejuk dotarły do nas 3 książki kucharskie, podjęłam wyzwanie.
Kuchnia Wegańska Wydawnictwo Olesiejuk
Dziś zatem wypróbowaliśmy jeden z przepisów Kuchni Wegańskiej. Kuchnia Wegańska jest to kuchnia oparta na produktach zbożowych, warzywach i owocach, która całkowicie rezygnuje z produktów mięsnych oraz pochodzenia zwierzęcego jak masło, jogurt, mleko czy śmietana. Jako, że jestem jaroszem od dawna ciekawiła mnie ta kuchnia. Wygląd bardzo obiecująco, szczególnie że chciała zwiększyć udział warzyw i owoców w mojej diecie oraz kasz. Otrzymana książka jest zamknięta w twardej okładce, w niepozornym formacie. W środku oczywiście znajdziemy kolorowe, smakowite ilustracje i wiele ciekawych przepisów. Jako pierwszy wypróbowaliśmy przepis na Burgery z fasoli i buraków.
Burgery z fasoli i buraków
Składniki:
1 szklanka czerwonej fasoli
2 buraki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odcedzić, opłukać na sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 1h. Odcedzić i wystudzić. Buraki umyć, zalać wodą i gotować ok. 1,5h. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Fasolę i buraki zmiksować blenderem lub zemleć. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Uformować mokrymi dłońmi burgery, mocno ściskając masę. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron an rumiano. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Burgery z fasoli i buraków
Burgery z fasoli i buraków
Moje uwagi: Użyłam do przepisu z lenistwa fasolę czerwoną z puszki, jest szybciej ale czy smaczniej nie jestem pewna. Buraki polecam zetrzeć na grubych oczkach, aby nasze burgery miały fajną strukturę. Z blendowanie ich wraz z fasolą zrobi z naszych produktów gładką masę. Pamiętajcie, że buraki bardzo, bardzo brudzą i warto do ich obróbki ubrać fartuch i rękawiczki 🙂
Życzę smacznego!
Książka do kupienia na stronie Wydawnictwa Olesiejuk <<TUTAJ>> w cenie 16,99zł oraz w dobrych księgarniach.
Kuchnia Wegańska Wydawnictwo Olesiejuk

5 komentarzy

  1. Podziwiam wegan i wegetarian. O ile z gotowanego mięsa mogłabym żyć na żeberkach, a z drobiu preferuję smazoną pierś i mięso w kebabie o tyle chyba typowa bezmiesna dieta u mnie by chyba jednak nie przeszła

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.