Jakiś czas temu pokazywałam Wam jaką niespodziankę sprawiła mi przesyłka w ramach współpracy z Knorr. Była zaskakująca pod wieloma względami, opakowana w piękną torbę ekologiczną z adresem bloga, którą z dumą noszę na zakupy. Zawierała wszystkie esencje smaku oraz składniki niezbędne do wykonania sosu rozmarynowego, którego przepis otrzymałam w liście. Zna ktoś z Was??? Ja słyszałam o takim pierwszy raz w życiu, bardzo mnie zaciekawił. A Knorr zadbał, żeby nie przysporzyć mi nim kolejnych pozycji na liście zakupów i zaopatrzył mnie w jego składniki, za co dziękuję. Miło jest poszerzać swoje kulinarne horyzonty i pokonywać kolejne zakręty do idealnej potrawy!
Nie przedłużając, opowiem Wam o co tyle krzyku, czyli przepis na sos rozmarynowy!
Składniki:
* 50ml oleju
* pęczek włoszczyzny (1 marchewka, mała pietruszka, po kawałku selera i pora oraz mała cebula)
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 400ml czerwonego wina
* łyżeczka suszonego rozmarynu
* 1 Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr
* 50g posiekanych suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
1. W garnku lub na patelni, na której wcześniej przygotowywane było mięso, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Smaż tak długo, aż zacznie brązowieć. Dodaj wtedy łyżkę cukru. Smaż dalej, aż cukier ulegnie całkowitej karmelizacji. Wszystko zalej czerwonym winem.
2. Sos gotuj ok. 10 min, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy koncentrat pomidorowy, smaż chwilę, całość zalej 400ml zimnej wody. Dodaj Esencję do sosu, która nada całości wyjątkowy smak i odpowiednią konsystencję. Wszystko dokładnie wymieszaj, upewniając się, że Esencja zupełnie się rozpuściła. Gotuj ok. 8-10 min, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji.
3. Po tym czasie sos przecedź przez drobne sito do mniejszego garnuszka, dodaj posiekany rozmaryn oraz pomidory i gotuj jeszcze przez 1 min.
Sos jest bardzo ciekawy, zupełnie inny niż wszystkie, które do tej pory gościły na naszym stole domowym. Przyznam się bez bicia, że z winem w postaci składnika potraw jeszcze nie pracowałam. Cieszę się, że Knorr zachęcił mnie tą miłą przesyłką do poszerzenia horyzontów zarówno smakowych jak i kucharskich. Sos świetnie pasuje do pieczonego czy grillowanego kurczaka oraz steków z wołowiny. Jest dość gęsty, ma ładny, głęboki kolor czerwonego wina. A drobinki pomidorów i rozmarynu dodane na koniec ciekawie zaskakują smakoszy. Smacznego!
Bardzo dziękuję firmie Knorr za możliwość spróbowania Esencji i przepisu na sos rozmarynowy.
WYNIKI WYNIKI WYNIKI
A teraz to na co każdy czekał:) Na plakacie są wylosowane numery komentarzy pozostawione pod postem konkursowym – TUTAJ🙂 Wszystkie te osoby proszę o kontakt na mój adres e-mail [email protected] (imię, nazwisko, adres, telefon) z dopiskiem „Konkurs Knorr”. Czekam na Wasze dane 7 dni!
2 komentarze
Też robiłam ten sis. Pyszny jest :o)
A u mnie rozdanie z Esencjami jeszcze trwa. Zapraszam.
http://konsumentka-anula.blogspot.com/2015/03/aromatyczne-rozdanie.html
mąż też się rozkoszował tym sosem:)