W taki wolny dzień, każdy chce przekąsić coś na szybko i lekko zarazem. W takie leniwe, wolne dni tygodnia uciekamy zawsze do sałatek, lekkich sosów czy obfitej ilości warzyw do obiadu. Tym razem zamarzyliśmy o śledziach. A jak wiadomo taki śledzik to fajna dawka kwasów Omega-3, potasu zapobiegającego odkładaniu się w organizmie wody czy podniesienie poziomu serotoniny oraz wzmocnienie pamięci i koncentracji. A wszystko kosztuje nas tylko 160kcal w 100g śledzika.
Jakiś czas temu zawiązałam dzięki Pani Ani współpracę z firmą SEKO – producentem rybnych przetworów. Pisałam już o linii produktów rybnych dla dzieci powyżej roku TUTAJ. Tym razem otrzymaliśmy filety śledziowe korzenne do przetestowania. A takie miłe i smaczne testowanie to u nas zawsze znajdzie amatorów. Przygotowaliśmy zatem sałatkę śledziową.
Potrzebujemy:
2 opakowania śledzi korzennych, po 200g każde
1 długi zielony ogórek szklarniowy
1 cebula biała
1 opakowanie jogurtu lub śmietany do wyboru
pieprz i ewentualnie sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ogórka ścieramy na dużych oczkach tarki do warzyw. Zawsze zostawiam je chwilę w misce i odlewam odrobinę soku, który został puszczony aby nie rozwarstwiała mi się sałatka. Ale nie jest to krok niezbędny. Dodajemy drobno posiekaną cebulę białą, jest ona dużo łagodniejsza w smaku od tradycyjnej. Dorzucamy drobno pokrojone płaty śledziowe i zalewamy całość jogurtem. Do smaku doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Z tą ostatnią należy uważać, ponieważ filety z reguły są dość słone. Po 15min sałatka jest już gotowa do zaserwowania domownikom i gościom:)
Smacznego!

Filety śledziowe korzenne firmy SEKO z powodzeniem można pochłaniać również same. Mają bardzo fajną, korzenną nutę, która dodała egzotycznego smaczku naszej sałatce. Są warte uwagi każdego konsumenta. 
Dziękuję firmie SEKO za możliwość przetestowania produktu.

6 komentarzy

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.