Kochani dziś chciałam Wam pokazać jeden z naszych dość szybkich obiadów. Nie ukrywam, że odkąd urodziły się bliźniaki człowiek nie ma czasu, a czasami nawet sił i ochoty na jakieś wielkie pichcenie. A teraz kiedy odkryły, że z pozycji na rękach lepiej wygląda świat, czas na gotowanie musiałam zredukować do minimum. Stąd moja bardzo prosta propozycja posiłku dla rodziny.
Kurczak z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej
Na obiad potrzebujemy:
* kurczaka – ja użyłam podudzia 4szt.
* przyprawa do kurczaka Knorr
* ziemniaki
* ok. 30dag kapusty kiszonej
* 1/2 cebuli
* 1 marchewka
* 1 jabłko
* sól i pieprz
* olej do smażenia
* odrobina masła do ubitych ziemniaków
* oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do surówki
Podudzia, pomimo tego, że były hermetycznie pakowane opłukałam pod bieżącą wodą. Następnie natarłam przyprawą do kurczaka Knorr i pozostawiłam w lodówce do przegryzienia się na ok. 30min.
W wolnym międzyczasie odcisnęłam odrobinę kapustę kiszoną i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Marchewkę umytą i obraną starłam na grubych oczkach, a cebulę drobno pokroiłam i całość dodałam do kapusty. Na koniec dodałam również starte grubo jabłko – najlepiej jakąś kwaśną odmianę. Później polałam oliwą z oliwek i doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do tej surówki można dodać: pietruszkę – korzeń, seler, rzepę białą, kalarepę… Wariacji na ten temat jest sporo:)
Ziemniaki oczywiście gotowane z wody, następnie ubite z dodatkiem masła. Podudzia po przegryzieniu się podsmażyłam pod przykryciem na patelni.
Smacznego!
Dziękuję firmie Knorr za możliwość wypróbowania przyprawy do kurczaka.
4 komentarze
Lubię bardzo takiego kurczaka z piekarnika. Właśnie mi nasunęłaś pomysł na obiad jutro 🙂
mniammm, wygląda pysznie.
Ależ mi ślinka pociekła!!! Pychotka 🙂
Pysznie wygląda:)