zimowe dania

Pomysły na jesienne i zimowe dania

Chcesz urozmaicić swój jesienny jadłospis? A może powoli przygotowujesz się do zmiany diety i przejścia na zimowe dania? Przekonaj się, jakie dania sprawdzą się na stole najlepiej, gdy za oknem wieje wiatr i pada deszcz. Podaruj sobie i bliskim niezapomniane smaki oraz mnóstwo wartości odżywczych niezbędnych do zachowania zdrowia, gdy pogoda wcale temu nie sprzyja.

Pomysły na rozgrzewające śniadania

Pewnie nie raz już słyszałeś, że nie powinno wychodzić się z domu bez śniadania. To prawda, ponieważ pierwszy posiłek stanowi zastrzyk energii i pozwala szybciej się rozbudzić oraz przestawić na tryb pracy. Jesienią i zimą śniadanie pełni jeszcze jedną funkcję – rozgrzewa organizm. Zanim wyjdziesz na zimny dwór, często wietrzny i mokry od deszczu, doładuj się gorącą porcją wartości odżywczych, witamin i minerałów, by zadbać o swoją odporność.

Kobieta na śniadanie może zjeść pożywną owsiankę lub jaglankę. Zalana wodą lub mlekiem (roślinnym bądź krowim 2-procentowym) będzie stanowiła wartościowy i sycący posiłek, zaspakajający głód na wiele godzin. Koniecznie dodaj do niej owoce, orzechy, nasiona i pestki. Możesz też skorzystać z ulubionych dodatków: łyżki masła orzechowego, kilku kostek ciemnej czekolady, domowych powideł. Posłódź ją owocami, miodem lub słodzikiem roślinnym. Zimowe dania powinny być sycące i dostarczać tak potrzebnej organizmowi mocy do rozgrzania ciała.

zimowe dania, jesienne dania, kulinarne inspiracje

Mężczyźnie podaj podgrzane w piekarniku lub grillu elektrycznym ciemne pieczywo posmarowane pastą z awokado. Dodatkami mogą być: chuda wędlina, twaróg półtłusty, jajka. Oczywiście nie zapomnij o warzywach i napoju: ciemnej kawie, zielonej herbacie, yerbie.

A co dla dziecka? Aby nie narzekało na nudne śniadania, zaserwuj mu gorące naleśniki pełnoziarniste, gofry z twarożkiem i owocami lub doskonale pamiętane z własnego dzieciństwa lane kluseczki. Przygotuj mu też coś oryginalnego do szkoły, by upewnić się, że nie wróci do domu z pełną śniadaniówką. Dobry pomysł to np. domowe batoniki musli.

Jaki obiad zaserwować jesienią i zimą?

Każda pora roku ma swoje sezonowe produkty. Jesienią doceń dynię – zrobisz z niej placuszki, zapiekankę, gęstą zupę krem. Nie zapomnij o grzybach. Jeśli masz możliwość samodzielnie wybrać się do lasu lub dostać trochę od zaprzyjaźnionego sąsiada, skorzystaj z tego. Zupa grzybowa, sos do dziczyzny czy risotto podbiją serca Twoich bliskich. Pamiętaj też o jabłkach i gruszkach. Dzięki nim wykonasz lekkie ciasta na niedzielę, ale również racuchy i ryż jabłkami i cynamonem, który polejesz bogatym w białko jogurtem naturalnym.

Zimą przygotuj własne kiszonki, zwłaszcza ogórki. Kapustę kiszoną możesz kupić w zaufanym warzywniaku. Korzystaj z grzybów, które ususzyłeś jesienią. Używaj dużo rozgrzewających przypraw – nie tylko spalają tłuszcz, więc pozwolą Ci utrzymać piękną sylwetę, ale także rozgrzewają organizm. Rób owocowe i warzywne koktajle, aby Tobie i Twoim bliskim nie zbrakło witamin. Zimowe dania najlepsze są z własnych produktów.

zimowe dania, jesienne dania, jesienne inspiracje

Jaki sprzęt przygotować na zimną połowę roku?

Postaw na elektronikę. Odkurz grill elektryczny i gofrownicę. Sięgnij po toster. Jeśli nie masz suszarki spożywczej, obejrzyj ją w sklepie – niedługo świąteczne promocje! Wygodny blender ręczny posłuży Ci zarówno do robienia zup krem, jak i koktajli. Schowaj patelnię, a wyciągnij parowar i formę do duszenia potraw.




Istnieją 2 Komentarze

Dodaj swój

Zamieść nowy komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.