W domu raczej towarzyszą mi w większości potrawy kojarzone z polską kuchnią. Czasami sięgamy po te z rejonów Morza Śródziemnomorskiego czy bardziej egzotycznej Azji. Dziś postanowiliśmy zmierzyć się z zupełną dla nas nowością, czyli Gruzją. Zatem poznajmy tajemnice gruzińskiego smaku podczas podróży po potrawach i regionach.

Jak często sięgacie po kuchnie Świata? Ja zazwyczaj ograniczam się do potraw z rodzimymi smakami, do tych które mnie wychowały i ukształtowały moje upodobania smakowe. Z drugiej strony podczas wielu podróży poza granice Polski, zawsze starałam się choć raz pójść do baru, restauracji czy knajpki gdzie stołowali się miejscowi. Nie będę kłamała, iż zawsze byłam zachwycona smakami czy potrawami, szczególnie gdy były to np. jeżowce czy baranina. Zawsze uważałam jednak, że moim obowiązkiem jest oprócz zobaczenia pięknego hotelu czy błękitu morza poznanie choć trochę kultury i ludzi, do których zawitam. A jak można najszybciej poznać kulturę jak nie poprzez rozmowy przy wspólnym, choć trochę tradycyjnym posiłku?! Zatem dziś zapraszam na tajemnice gruzińskiego smaku 🙂

kuchnia kucharska, kuchnia gruzińska, kuchnie świata

Tajemnice gruzińskiego smaku

Giorgi Maglakelidze wydał ostatnio z pomocą Naszej Księgarni książkę kucharską odsłaniającą tajemnice gruzińskiej kuchni. Autor książki urodził się w Tbilisi a od 2000 roku mieszka w Polsce. Jest autorem wielu książek związanych z Ojczyzną oraz strony internetowej starając się przybliżać Polakom kulturę i smaki gruzińskie. W środku książki znajdziemy 79 przepisów na tradycyjne potrawy z Gruzji. Są tam zupy, sałatki, dania z fasoli, bakłażana czy mięs. Zaciekawiło mnie to, iż kojarzona przez mnie kuchnia głównie mięsna niesie ze sobą tak dużo potraw opartych własnie na fasoli czy bakłażanie. Bardzo ciekawymi okazały się sosy oraz marynaty 🙂 Tak, jest to np. konfitura z marchwi czy arbuza! Nie brakuje tutaj przepisów na chyba najbardziej kojarzone z Gruzją dania jak chinkali czy chaczapuri. Wszystkie przepisy są bardzo czytelne, niezbyt skomplikowane do wykonania. Każdemu z nich towarzyszy kolorowe i apetyczne zdjęcie. A rozdziały rozpoczynają się opowieścią, łykiem kultury i tradycji opowiedzianej w towarzystwie zdjęć z regionów Gruzji. Ta pozycja to wspaniała wyprawa w te nieznane jeszcze dla mnie rejony smaków i historii Świata. Koszt książki to 49,90 zł. A czy Wy z chęcią się wybieracie na takie wyprawy malowane szlakiem przypraw i nowych potraw???

kotlety fasolowe, kuchnia gruzińska, kuchnie świata, nasza księgarniakonfitura z marchewki, kuchnia gruzińska, marynaty

Znacie kuchnię gruzińską? Mieliście okazję coś ugotować samodzielnie lub też odwiedzić jedną z gruzińskich restauracji w Polsce? Inne książki kucharskie oraz szereg przepisów znajdziecie w naszej Kuchni.

Author

Mam na imię Kasia. Miło mi gościć Cię na moim blogu. Znajdziesz tutaj świat malowany rękami bliźniaków, dłońmi rodziny wielodzietnej złożonej z 5 osób, aromatem smacznej kuchni, ułatwieniami gadżetów czy szminką ust matki-kobiety. Zostaw komentarz, udostępniaj, polecaj dalej lub pisz wiadomości - czekam :-)

21 komentarzy

  1. Ostatnio chodzi za mną chęć odwiedzenia gruzińskiej restauracji, żeby skosztować tej niezwykle ciekawej kuchni. Może na dzień kobiet wyciągnę mężulka do tej nowootwartej na Śląskiej 😉

  2. Nie mieliśmy okazji poznać tej kuchni… Kochana, a tak poza tematem: skąd masz takie piękne sztućce????

    • MamaNaTropie Reply

      Z Pepco! Teraz są chyba szare w takie serduszka. Niestety są słabe, mój mąż już połamał 2 noże i jeden widelec

  3. Niestety nie znamy. Nawet żaden przepis nie wszedł do naszego kanonu potraw zapożyczonych, może to się zmieni po odwiedzeniu Gruzji, bo kraj ten jest wysoko na naszej liście marzeń i planów na przyszłość.

  4. Ania / Do herbaty i nie tylko Reply

    Osobiście uwielabiam gruźnińska kuchnie. Moja babcia ma już tę książkę u siebie, więc czuje, że niedługo coś z niej spróbuje!

  5. Kuchnię gruzińską bardzo lubię, jednak nie miałem jeszcze możliwości odtworzyć jej smaku we własnym zakresie

  6. Kiedyś z mamą miałyśmy okazję spróbować kuchnię gruzińską jak pojechałyśmy do Krakowa, wszystkie dania, których spróbowałyśmy przypadły nam do gustu. Chociaż nie jest to kuchnia lekka, serwowali raczej treściwe dania.

    Uwielbiam próbować nowe potrawy, chociaż z ich gotowaniem jestem mnie odważna. Ta marchewkowa konfitura mnie bardzo zaciekawiła! 🙂

  7. Nie przypominam sobie, abym miała okazję spróbować czegoś z kuchni gruzińskiej, ale wydaje się być bardzo ciekawą propozycją…

  8. Uwielbiam gruzińskie pierożki! Miałam okazję spróbować dwóch rodzajów i jestem zachwycona. W planach na ten rok mam poznanie większej ilości potraw z tamtych rejonów 🙂

  9. Gosia Anna Reply

    Pyszne przepisy ja lubie placki ziemniaczane po gruzińsku choć unich inaczej się nazwaja

  10. Pau Elegancka Tracz Reply

    Uwielbiam kuchnię gruzińską. Książkę zatem muszę sprawdzić

  11. Chyba nigdy nie próbowałam specjałów kuchni gruzińskiej, a wydaje mi się, że mogłaby mi zasmakować.

  12. Kuchni gruzińskiej spróbowałam będąc na Ukrainie. Zasmakowała mi tak bardzo, żę w tym roku urlop spędzam w Gruzji!

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.