zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

Zapiekanka to proste i szybkie danie, które możemy przygotować z pomocą niemalże każdego składnika, jaki znajdziemy w naszej kuchni. Zaserwować możemy ją na obiad, kolację czy podczas przyjęcia. Dziś na stole gości zapiekanka z ziemniaków i szpinaku.

Niezbędne składniki

Na 6-8 porcji zapiekanka z ziemniaków i szpinaku potrzebować będziemy:

  • 1 kilograma ziemniaków
  • ½ kilograma szpinaku
  • 1 cebuli
  • 1 pora
  • 1 gałązki szczypiorku
  • 1 ząbka czosnku
  • 200 g sera feta
  • 250 g sera ricotta
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g tartego sera (parmezan lub cheddar)
  • 2 łyżek masła
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • Oliwa extra vergine

zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem, zapiekanka warzywna, szybki obiad

Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku krok po kroku

Formę żaroodporną o wymiarach około 20 na 26 centymetrów smarujemy łyżką oliwy extra vergine. Szpinak opłukujemy i dokładnie osuszamy. Gdy ma twarde łodyżki – odłamujemy je.

Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki o grubości około 3 milimetrów, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wypłukujemy, zmieniamy na czystą, solimy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 3 minuty lub do czasu, gdy ziemniaki będą miękkie, lecz nie będą się rozpadać. Odcedzamy na sitku lub durszlaku.

Szpinak wkładamy do garnka, ustawiamy na małym ogniu, przykrywamy i podgrzewamy przez minutę. Zdejmujemy pokrywę, mieszamy przez chwilę, wyjmujemy, odciskamy na sitku, grubo siekamy i wkładamy do dużej miski.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cebulę i szklimy ją mieszając co jakiś czas. Dodajemy pokrojonego na małe kawałki pora oraz czosnek. Solimy i dusimy pod przykryciem przez około 8 minut, od czasu do czasu mieszając, aż por będzie lekki, lecz nie zrumieniony. Pod koniec dodajemy posiekany szczypiorek.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Zawartość patelni przekładamy do miski ze szpinakiem. Dodajemy gałkę muszkatołową, oregano, natkę, pietruszki, pieprz oraz sól i delikatnie mieszamy.

Dodajemy połowę ricotty, połowę pokruszonego lub pokrojonego w kostkę sera feta i uprzednio roztrzepane w oddzielnej miseczce razem ze śmietanką kremówką, solą oraz pieprzem jajka. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie.

Na dno formy wykładamy połowę ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kładziemy nadzienie szpinakowo – serowe, a na wierzch mieszankę powstałą z pozostałej ricotty, pokrojonej fety i śmietany 18%. Przykrywamy drugą połową ziemniaków, doprawiamy, posypujemy tartym serem i oregano, skrapiamy dwoma łyżeczkami oliwy extra vergine.

Wstawiamy naczynie do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 25 minut, a następnie włączamy funkcję grilla i rumienimy wierzch przez dodatkowe 5 minut. Posypujemy posiekany szczypiorkiem. Przed pokrojeniem czekamy kilka minut, aż zapiekanka zastygnie.

Zapiekankę możemy odgrzewać na patelni lub zamrozić.




Istnieje 11 Komentarzy

Dodaj swój

Zamieść nowy komentarz