zapiekane naleśniki z mięsem

Przepis na pyszne zapiekane naleśniki z mięsem

Wielu z nas naleśniki kojarzą się wyłącznie ze słodkim przysmakiem, z dodatkiem białego sera czy konfitur. Z powodzeniem możemy jednak przyrządzić je także w wersji wytrawnej. Oto przepis na zapiekane naleśniki z mięsem, które świetnie sprawdzą się roli zarówno obiadu, jak i kolacji.

Naleśniki


Zapiekane naleśniki z mięsem rozpoczynamy od klasycznej wersji naleśników to:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zimnej wody
  • ½ szklanki mleka
  • ½ łyżki oleju
  • 2 jajka
  • Szczypta soli

W misce przy pomocy miksera mieszamy mąkę, jajka, mleko, wodę oraz sól i odstawiamy na 20 minut. Dodajemy do ciasta olej i ponownie mieszamy mikserem. Rozgrzewamy na średnim ogniu patelnię teflonowej. Wlewamy na środek porcję ciasta i przechylając na boki ruchem okrężnym, rozlewamy je po całej powierzchni naczynia.

Gdy naleśnik przestanie być płynny, a jego brzegi zaczną lekko odstawać od patelni, obracamy go na drugą stronę przy pomocy łopatki. Po około minucie będzie gotowy.

Nadzienie mięsne

Do jego zrobienia potrzebne nam będą:

  • 250 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego lub ½ puszki pomidorów
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz

Podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę cebulę, a na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, zmielone mięso, sól, pieprz, paprykę oraz oregano i smażymy przez około 20 minut. Następne, wlewamy sos worcestershire i smażymy przez około 2 minuty. Kolejny etap to dodanie bulionu, wymieszanie, przykrycie i gotowanie przez około 10 minut. Wlewamy przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory z puszki i gotujemy przez 5 minut pod przykryciem. Zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy resztę płynu i studzimy.

Inne pomysły na mięsne nadzienia do naleśników znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-miesem-i-jarzynami

Sos beszamelowy

Niezbędne składniki to:

  • 300 mililitrów mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki (zamiast jej klasycznej wersji, możemy się posłużyć razową lub gryczaną)
  • Sól
  • pieprz

Roztapiamy masło na patelni lub w garnku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 1 minutę na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo wlewamy mleko, nie przestając mieszać, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Odstawiamy z ognia i mieszamy od czasu do czasu.

Sos pomidorowy

Przyrządzimy go z użyciem:

  • ½ szklanki przecieru pomidorowego lub ½ puszki pomidorów
  • 2 łyżeczek oliwy
  • ½ ząbka czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • Sól
  • Pieprz

Do rondelka wlewamy oliwę, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano i gotujemy przez około 10 minut.

Zapiekanie

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na naleśniki wykładamy nadzienie mięsne i sos beszamelowymi. Zwijamy roladki, układamy je na blaszce, polewamy sosem pomidorowym, zapiekamy przez 20 minut, posypujemy tartym serem i zapiekamy kolejne 5 minut. Zapiekane naleśniki z mięsem są gotowe!




Istnieje 13 Komentarzy

Dodaj swój
  1. Marta K

    Moja córka uwielbia naleśniki z dżemem i pancakesy, my z mężem natomiast uwielbiamy w każdej postaci. Zrobiłaś mi takiego smaka, że koniecznie muszę zrobić w sobotę 🙂

  2. Ja zwykła Matkaa Klaudia

    To jest świetna propozycja na obiad. U nas w domu jemy mięso, więc to przepis dla naszej rodziny. Fajna alternatywna dla naleśników.


Zamieść nowy komentarz