Zupa krem z dyni zawsze kojarzy mi się z późnym latem i piękną, polską jesienią. Kocham dynię w każdej możliwej postaci, czy to jako zupę mleczną, czy jako zupę krem, czy też smażoną, marynowaną czy pieczoną w postaci zapiekanki. Oczywiście dynie wdzięcznie zdobią wszelkie zestawy z wrzosami na domowych parapetach czy stołowe stroiki. Ale dziś chciałam Wam podać przepis na pierwszą w tym sezonie zupę krem z dyni 🙂

Dynia jest bardzo ciekawym warzywem. Kojarzy nam się z późnym latem i piękną jesienią. Wielką jej zaletą jest to, że dobrze się przechowuje oraz marynuje. Warzywo to jest niskokaloryczne oraz zawiera duże ilości β-karotenu, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Ciekawostką może być to, że dzięki dyni możemy przeprowadzić kurację odrobaczającą przy pomocy świeżo wyłuskanych pestek. Stosowaliście taką kurację??? Miąższ dyni powinny jeść kobiety w ciąży skarżące się na mdłości, ponieważ przeciwdziała on przeciwwymiotnie.

Zupa krem z dyniZupa krem z dyni – moja ulubiona postać tego warzywa

Składniki:

40 ml oliwy z oliwek

1 cebula

1 seler naciowy

1 por

250 g dyni

1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)

1 duży ziemniak

1 ząbek czosnku

1,2 L bulionu kurczaka lub warzywnego

 sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyniZupę przygotowałam z pomocą All in One Coopot od Russell Hobbs. Wszystko przygotowałam na funkcji Sauté. Rozgrzałam oliwę z oliwek w garnku. Następnie dodałam drobno posiekaną cebulę i przez 2-3 minuty podsmażyłam. Następnie do garnka dodałam posiekany seler naciowy, pokrojony por, ziemniaki w drobną kostkę, fenkuł w plastrach i wyciśnięty czosnek oraz naszą królową, czyli dynię w drobną kostkę. Dodatkowo dodałam posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość smażyłam 10 minut. Następnie wlałam przygotowany wcześniej bulion, w naszym przypadku warzywny i smażyłam do zakończenia programu Sauté. Po zakończeniu całość zmiksowałam uzyskując pyszną zupę krem z dyni, fenkułu i selera naciowego. Zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, jeśli potrzebujemy w kremie chrupiącej struktury. Dodatkowo można ją doprawić łyżką pesto lub jogurtu naturalnego. Przepis pochodzi z książki dołączonej do urządzenia.

Smacznego!

Pochwalcie się swoimi ulubionymi przepisami na dynię. Chętnie przygotuję coś nowego dla rodziny 🙂

Author

Mam na imię Kasia. Miło mi gościć Cię na moim blogu. Znajdziesz tutaj świat malowany rękami bliźniaków, dłońmi rodziny wielodzietnej złożonej z 5 osób, aromatem smacznej kuchni, ułatwieniami gadżetów czy szminką ust matki-kobiety. Zostaw komentarz, udostępniaj, polecaj dalej lub pisz wiadomości - czekam :-)

5 komentarzy

    • MamaNaTropie Reply

      No widzisz u nas odwrotnie, ja wolę zupę gryźć a moi panowie pić 🙂

    • MamaNaTropie Reply

      Ja osobiście lubię gryźć zupę, więc groszek ptysiowy czy grzanki przy zupie kremie są niezbędne

Write A Comment

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.