risotto z grzybami

Risotto z grzybami – pomysł na ciekawy obiad

Risotto z grzybami to kolejna odsłona tej potrawy z ryżu w naszym menu. Risotto pochodzi z Włoch i ze względu na sposób przygotowywania ryżu bywa dla wielu smakoszy problematyczne. Potrawę trzeba mieszać, mieszać i dopieszczać z miłością. A czy Wy przyrządzacie w domu risotto?

Pierwsze w naszej kuchni zawitało risotto ze szparagami. Owładnęło nasze kubki smakowe wielością aromatów, odrobiną wytrawności dodanego wina czy strukturą, zupełnie nam nieznaną. Postanowiliśmy zatem przygotować kolejną odsłonę tej potrawy, a mianowicie risotto z grzybami. Jest to bardzo przyjemna, jednogarnkowa potrawa, która z pewnością zagości w waszej kuchni. Do risotto z grzybami możemy użyć pieczarek, grzybów leśnych dających wspaniały aromat czy też np. z boczniakami. Warto pamiętać o tym aby do potrawy używać ryżu przeznaczonego do risotto, ponieważ posiada on odpowiednie go potrawy strukturę i właściwości. Zapraszam zatem do gotowania i smakowania…

cebula dymka risotto z pieczakami

Risotto z grzybami

Składniki:

7 ml oliwy z oliwek

1 pęczek cebuli dymki

300 g ryżu do risotto

1 ząbek czosnku

250 g grzybów

900 ml bulionu warzywnego

75 g grochu

zmielony czarny pieprz

15 g parmezanu

Przygotowanie:

risotto z grzybamiRisotto przygotowujemy z pomocą All in One Cookpot, który otrzymaliśmy do wypróbowania od marki Russell Hobbs. Dzięki funkcji przygotowywania risotto, odpada nam sprawa mieszania i doglądania. Cookpot robi to za nas samodzielnie, z pomocą ramienia mieszającego i wbudowanego programu. Ale jak przygotować z tych składników risotto z grzybami?

all in One cookpotPo wciśnięciu guzika smażenie rozgrzać oliwę z oliwek. Następnie dodać drobno posiekany pęczek cebuli dymki i podsmażyć aż zmięknie. Urządzenie przełączyć na tryb risotto. Dodać ryż, rozgnieciony czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki oraz gorący bulion warzywny. Cookpot sam będzie mieszał za nas potrawę aż do zakończenia programu. Należy pamiętać, iż risotto wymaga długiego mieszania, ciągłego doglądania i stopniowego dodawania bulionu – jeśli przygotowujemy je w tradycyjny sposób. Czas gotowania potrawy w tradycyjnym garnku to około 20 minut. Jeśli ryż będzie jeszcze twardy pod koniec programu można dodać odrobinę gorącej wody i przedłużyć czas trwania programu. Na koniec dodać groch, przyprawić oraz posypać świeżo startym parmezanem.

Życzę smacznego!




Brak komentarzy

Dodaj swój

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.