tarta z budyniem

Książka kucharska dla dzieci – gotuj zdrowo!

Książek kucharskich ma każdy wielbiciel gotowania sporo w domu. Jednak książka kucharska dla dzieci to nowość w naszych zbiorach. Jeśli my kochamy gotować, nasze dzieci również się do tego garną. A wiadomo, że najlepsza zabawa jest właśnie przy takich dorosłych czynnościach przy pomocy dorosłych gadżetów.

Jeśli dorośli kochają gotowanie, bawią się nim w wolnej chwili zarażają tą pasją i miłością swoje dzieci. To stąd biorą się późniejsi Master Chef-owie, których podziwiamy na ekranie telewizora. Z drugiej strony czy zauważyliście, że dzieci od małego sięgają najchętniej po to co widzą w Waszych rękach? Może warto ten zapał naszych maluchów wykorzystać mądrze w kuchni?

książka kucharska dla dzieciNiedawno w nasze ręce trafiła książka kucharska dla dzieci, napisana przez Darię Ładochę. Gotuj zdrowo dla dzieci wydane zostało przez Egmont. W twardej okładce znajdziemy zebranych ponad 80 przepisów. Przepisy są bardzo czytelne, opatrzone grafikami oraz smakowitymi zdjęciami. Większość jest dość łatwa do wykonania. Prostota wykonania sama zachęca do sięgnięcia po młodych pomocników. Wspólne gotowanie będzie wspaniałą przygodą i zbuduje mocniejsze relacje pomiędzy dzieckiem a rodzicem. W zeszłą niedzielę sięgnęliśmy po jeden z przepisów z książki kucharskiej dla dzieci.

Tarta z budyniem domowej roboty

Składniki na ciasto:

240g mąki orkiszowej lub pszennej

160g masła

75g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżka śmietanki 30%

szczypta soli

1 mały ekstrakt z wanilii

Składniki na budyń:

50g białej czekolady

½l mleka

1 jajko

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

150g mąki pszennej lub orkiszowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru pudru

125g zimnego masła

Przygotowanie:

książka kucharska dla dzieciCiasto: z mąki, masła, soli, ekstraktu z wanilii, cukru pudru, żółtek oraz śmietanki wyrób ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj formę do tarty. Piekarnik nastawa na 180°C. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim formę i nakłuj widelcem. Piecz na złoty kolor przez 15 minut.

Budyń: czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj. Wszystkie składniki umieść w rondlu z grubym dnem i podgrzewaj około 10 minut. Podczas gotowania masę należy mieszać. Gotuj aż do zgęstnienia masy.

Kruszonka: do miski włóż masło, obie mąki i cukier i przygotuj z nich kruszonkę. Na upieczone ciast wyłóż budyń, następnie owoce i posyp kruszonką. My użyliśmy truskawki, ale do tarty pasują prawie wszystkie owoce sezonowe.

Smacznego! Nasza tarta zniknęła niemal całkowicie zaraz po wystygnięciu. Książka kucharska dla dzieci – Gotuj zdrowo dla dzieci Darii Ładochy do kupienia w cenie 49,99zł w Egmont lub w dobrze zaopatrzonych księgarniach.




Istnieją 4 Komentarze

Dodaj swój

Zamieść nowy komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.