szparagi

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami. Obecnie jesteśmy w połowie sezony szparagowego. Cudowne, zielone, delikatne główki wyglądają nam na spotkanie ze straganów. Ale z czym podać te zielone czy białe patyczki? Najlepsze są same, takie delikatne, rozpływające się w buzi. Mogą być gotowane na parze lub smażone na maśle… Ale czy jedliście kiedyś risotto ze szparagami? Jeśli nie to zapraszam na tą kulinarną przygodę 🙂

DSC_0292Risotto przyrządzałam po raz pierwszy i po raz pierwszy podawałam w moim domu szparagi. Nie wiem czemu nigdy wcześniej nie podawałam tych składników, a już o połączeniu typu risotto ze szparagami nie marzyłam. Ale ogromnie się cieszę, że się odważyłam na ten kulinarny eksperyment, ponieważ potrawa zawładnęła naszymi żołądkami, podniebieniami i sercami. Zapraszam na zdjęcia i przepis. I ostrzegam, jest smakowicie!

risotto ze szparagami

risotto, risotto ze szparagami, szparagi, ryż arborio

Risotto ze szparagami

Składniki:

20 pędów świeżych szparagów

1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego

30 ml oliwy z oliwek

1 drobno posiekana cebula

1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego

4 ząbki czosnku

1 miarka ryżu Arborio

125 ml wina białego wytrawnego

80 g świeżo startego Parmezanu

30 ml soku z cytryny

szczypta soli i pieprzu

Sposób wykonania:

Szparagi - gotowanie na parze

szparagi, gotowanie na parze

Szparagi gotowane na parze

szparagi, gotowanie na parze

Całość potrawy wykonałam w jednym garnku, dzięki pomocy All-In-One CookPot marki Russell Hobbs i jego wielu funkcjom, w tym gotowanie na parze oraz risotto. Do jednego garnka Russell Hobbs wlać 560 ml wrzącej wody i zainstalować nad nim naczynie parowaru. Do parowaru włożyć szparagi i włączyć funkcję gotowania na parze. Ja użyłam zielone, ponieważ są delikatniejsze i nie trzeba ich przed gotowaniem obierać. Przed wrzuceniem do garnka można odciąć końcówki, które są najbardziej zdrewniałe i twarde. Gotować szparagi na parze około 5-8min, w zależności od grubości pędów. Gdy zmiękną, wyjąć, pokroić na małe kawałki i pozostawić do ostygnięcia.

ryż arborio

ryż arborio, ryż do risotto

DSC_0331Wylać wodę, którą używaliśmy do gotowania szparagów. Następnie dodać do miski oliwę z oliwek i wybrać program smażenia. Dodać cebulę oraz seler naciowy i podsmażyć. Następnie zmienić funkcję na risotto i zainstalować ramię mieszające. Dodać ryż oraz czosnek i gotować przez ok. 5 min. Dodać wino i zredukować je. Następnie wlać bulion. Gdy płyn niemal się wchłonie, dodać do potrawy ugotowane szparagi, starty Parmezan, sok z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki i podać od razu.

risotto ze szparagami

risotto ze szparagami, przepis na risotto, szparagi

risotto ze szparagami

risotto ze szparagami, przepis na risotto

Przepis zaczerpnięty z książeczki z przepisami dołączonej do sprzętu. W risotto zawsze przerażało mnie to ciągłe mieszanie w garnku, aby ryż się dobrze ugotował, a zarazem nie przywarł do naczynia. Tutaj mamy w zestawie ramię mieszające, dzięki któremu w czasie przygotowywania potrawy możemy robić milion innych rzeczy, no wiecie takich zadań dla pań domu 🙂 Życzę Wam wszystkim smacznego!

DSC_0288Zapraszam Was do odwiedzania naszej Kuchni, gdzie znajdziecie wiele ciekawych przepisów oraz inspiracje kuchenne.

 




Istnieje 15 Komentarzy

Dodaj swój
  1. Klaudia / Ja Zwykła Matkaa

    Super propozycja na obiad. Szparagi są boskie, bardzo je lubimy I wypróbujemy Twój przepis :). Piękne zdjęcia. Pozdrawiam


Zamieść nowy komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.