Dawno nic w domu nie piekłam, a szczególnie domowego ciasta. Zgodnie z powiedzeniem co się nie używa to zanika postanowiłam przeciwdziałam zanikowi mojego domowego piekarnika. Bardzo lubię ciasta mięsiste, mokre. Pomimo tego, że ostatnio przeszliśmy na dietę i omijamy słodycze, postanowiłam upiec nietypowy sernik na pokuszenie. A dla Was podrzucam przepis n sernik wraz ze zdjęciami naszego łasuchowania! A Wy jesteście łasuchami domowych wypieków? To co zaczynamy???

Składniki:

spód:
3/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak (150g)
2/5 szklanki cukru (100g)
250g posiekanych płatków migdałowych
1/2 szklanki mąki (85g)
masa:
1kg delikatnego twarogu sernikowego
1,5 szklanki cukru pudru
6 jajek
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietanki 30% (125ml)
1 cytryna
polewa:
4/5 szklanki śmietany 18% (200ml)
2 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
1 czekolada
Wykonanie:
Kasię Maślany Smak rozpuść i ostudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj pozostałą częścią Kasi i wyłóż dno papierem do pieczenia. Przygotowaną masę wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26cm i włóż do lodówki.

Żółtka oddziel do białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 60 minut. Pozostaw do wystudzenia. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia i włóż czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj. Upieczony sernik polej polewą i odstaw do schłodzenia. Smacznego łasuchowania życzę 🙂

Edit:
Ciasto zrobione zgodnie z przepisem jest dość mało słodki. Dla nas było to jak znalazł, ale jeśli ktoś jest łasuchem domowych słodyczy proponuję dobrze posłodzić masę cukrem pudrem. Sok z całej cytryny w masie czy polewie też może się Wam wydać dość intensywny, dlatego warto go dodawać po trochu smakując w międzyczasie. Czekoladę użyliśmy do polewy gorzką, ale świetnie sprawdzi się biała czy deserowa. Do spodu zamiast migdałowych płatków z powodzeniem można dodać również wiórki kokosowe, dające inny ale równie ciekawy smak 🙂
A jak widać nasz domowy tester zakochał się w naszym serniku 🙂 A Kasię Ekstra Maślany Smak otrzymaliśmy w ramach kampanii prowadzonej przez Talk Marketing.

2 komentarze

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.